Foarte multi oameni nu inteleg de ce este importanta sterilizarea animalelor, altii spun ca asa le-a lasat Dumnezeu, ca e pacat sa intervii ca om, cine esti tu sa decizi? Asa am fost si eu cand am inceput sa salvez animale in 2011, cu gandul “dar eu iubesc animalele, trebuie lasate asa. Uite ce dragut e puiutul asta!”.
Apoi am vazut durerea care le inconjoara de fapt, dramele prin care trec animalele, iar faptul ca sunt abandonate intr-un ritm accelerat mi-a dat fiori. Pe langa faptul ca animalul este mai sanatos dupa operatie, si stapanul este mai linistit.
Prin sterilizare poti evita aparitia unor boli cum sunt cancerul mamar si piometrul (la femele), iar prin castrare, cancerul testicular si problemele de prostata (la masculi).
Alege ce este bine pentru patrupedul tau!
Desi in zilele noastre operatia de sterilizare a ajuns o procedura standard, trebuie sa ai in vedere ca animalul tau va trece printr-o procedura chirurgicala. Iata cateva lucruri pe care e nevoie sa le stii pentru a decurge totul bine:
Stresul transportului
Obisnuieste-ti patrupedul cu transporter-ul!
Poti face asta din timp. Lasa cusca deschisa, lasa-l sa fie curios, sa intre, arunca-i recompense acolo. Astfel se familiarizeaza cu spatiul si nu-i va mai fi atat de teama. Daca animalul tau are un patut pe care-l prefera, sau o paturica pe care se asaza pentru a lua o pauza dupa o zi grea, ai putea sa i le pui in cusca. Acestea au un miros care i se pare cunoscut si astfel va avea un sentiment de siguranta, iar asta il va ajuta la relaxare.
Ideal ar fi sa nu-l hranesti inainte de drum, intrucat majoritatea animalelor au rau de miscare si pot vomita.
Orice iesire din mediul in care se simt in siguranta le va produce stres animalelor noastre, cu atat mai mult cu cat pentru o vizita la medic se foloseste transportul cu masina. Este bine sa stii ca daca poti evita volumul mare al muzicii si fumatul, blanosul tau ti-ar fi recunoscator, intrucat acestea ii accentueaza starea!
La orice vizita la medic, cainele tau ar trebui sa poarte zgarda/ham, cu lesa si botnita, astfel incat sa poti controla eventualele confruntari cu alti pacienti pe care i-ai putea intalni la clinica!
Pentru siguranta, pisicile vor fi aduse in transporter, astfel incat sa poti evita pierderea lor! Nu merge la cabinet cu pisica in brate, astfel poate deveni imprevizibila, speriindu-se de alte animale aflate acolo.
Daca ai catel si cabinetul este aproape, viziteaza medicul veterinar si atunci cand sunteti la plimbare. Roaga-l sa-i dea recompense, atfel incat sa se imprieteneasca, iar atunci cand veti merge cu probleme medicale, companionul tau il va privi cu bucurie pe cel care-i aduce bunastarea!
Pregatirea generala preoperatorie
Ar fi bine ca animalutul tau sa fi fost imunizat deja impotriva bolilor uzuale,( Parvoviroza, Parainfluenta, Boala lui Carre –Jigodie-, Hepatita infectioasa Rubarth, Leptospiroza, -la caine- si Panleucopenie, Rinotraheita, Caliciviroza -la pisica-, dar si rabie) pentru a-l proteja.
Medicii, sigur, dezinfecteaza si sterilizeaza totul, insa am putea sta mai linistiti daca stim sigur ca am prevenit, nu?
Medicul poate recomanda sa i se faca analize animalutului tau inainte de operatie, astfel incat sa se asigure ca este totul bine si nu apar complicatii de orice alta natura. Hemoleucograma ne ajuta cu informatii despre starea pacientului sau despre stadiul de evolutie a unei eventuale boli. Profilul biochimic sangvin ajuta la evaluarea starii de functionalitate a organelor, statusul in care sunt electrolitii, nivelul hormonilor, etc.
Purrrfect Pets recomanda efectuarea analizelor preoperatorii, pentru a intampina eventualele probleme din timp si a le trata.
Costul se poate ridica de la 140 pana la 200 ron, depinde de cabinet.
Este important sa stii ca nu trebuie sa-l hranesti in ziua sterilizarii, ci ii poti lasa doar bolul cu apa. Daca mananca inainte, din cauza anesteziei, poate sa vomite si exista posibilitatea sa apara complicatii!
Operatia in sine
Odata ajunsi la cabinet, medicul iti poate prezenta modalitatile de anestezie, inhalatorie sau neurolept-analgezie. In ceea ce priveste prima, animalutul se trezeste in cateva minute, iar la a doua, dureaza cateva ore. Aici e necesar sa stii ca anestezia inhalatorie este mai scumpa decat cea clasica. Spre deosebire de anestezia clasica, cea inhalatorie nu solicita ficatul si rinichiul, anestezicul fiind eliminat prin respiratie.
Animalutul tau va fi preluat de catre personalul clinicii pentru efectuarea procedurilor necesare sterilizarii:
– preanestezie
– anestezie
– pregatirea pentru chirurgie
– operatia propriu-zisa
Perioada de recuperare postoperatorie
Dupa operatie, de obicei animalele sunt asezate intr-un incubator pentru a le ajuta cu restabilizarea temperaturii.
Doctorul poate sa-ti dea optiunea de a-l lasa acolo pe durata zilei pentru a ramane sub observatie, sau il poti prelua imediat dupa operatie, inca sub anestezie.
Daca ai optat pentru neurolept-analgezie, pentru cateva ore, animalul va fi ametit, si din cauza acestui fapt, recomandam repaos total: cel mai indicat ar fi sa ramana in cusca pentru a evita eventualele accidente!
Sterilizarea este o procedura chirurgicala uzuala, dar asta nu inseamna ca nu pot aparea complicatii postoperatorii: roseata si umflatura locale ar trebui sa dispara in primele 2-3 zile, gingiile palide, voma, diaree, letargie, sangerarea operatiei, probleme la urinare, inapetenta. Daca observi vreun simptom din cele enumerate, contacteaza veterinarul!
Vei primi sfaturi de la veterinar cu privire la dieta de recuperare postoperatorie, dupa care animalul tau va primi o hrana adaptata pentru specie, varsta, sex, rasa, talie. Tratamentul postoperator cu antibiotic poate dura intre 5-7 zile pentru a preveni eventualele infectii de dupa procedura chirurgicala.
Monitorizeaza-ti atent blanosul!
Uneori stapanii amana momentul sterilizarii, dar acest lucru este in detrimental sanatatii animalului si linistii lor. Aceasta procedura de chirurgie este inevitabila si necesara!
Daca nu iti permiti costul sterilizarii si apelezi la o asociatie de protectia animalelor pentru ajutor, de apreciat ar fi sa donezi orice suma catre aceasta, sau cei 3.5%, astfel incat cei care fac parte din ea sa poata ajuta alte cazuri mai departe.
O fotografie cu micutul tau recuperat si sanatos, atasata intr-un e-mail garantat va genera zambete.
In concluzie, cand iei decizia inteleapta de a-ti steriliza animalul, trebuie sa stii ca:
-animalul poate fi stresat pe durata transportului
-va avea nevoie de pregatire preoperatorie si postoperatorie ( vaccinare, fara hrana in ziua operatiei, tratament cu antibiotice)
9 din 10 pui de catel nu-si gasesc niciodata o familie adoptiva!
Sterilizarea este singura cale spre o lume fara chin si animale pe strazi.