De ce este atat de importanta vaccinarea ?
Chiar daca pisica ta sta doar in casa, ca si in cazul oamenilor, este mult mai bine sa previi decat sa tratezi.
Poti fi purtator
Ai putea aduce boli si virusuri chiar prin intermediul hainelor sau incaltamintei, iar pisica ta poate sa le contacteze foarte usor daca nu este protejata! Exista boli incurabile cum sunt Coronavirus, sau Panleucopenia, Herpesvirus si FelV (Leucemia Felina). Parazitii de obicei sunt tratati cu indiferenta, dar acestia le pot provoca disconfort pisicilor sau chiar moartea (in cazul unei infestatii mari cu purici, pisica poate deveni atat de anemica, incat isi poate pierde viata, iar in cazul in care pisica are foarte multi paraziti interni, acestia pot elimina substante toxice care-i pot fi letale).
O escapada surpriza
Daca vreodata pisica ta evadeaza din casa si ia contact cu alta sau un adapost, vaccinul ar proteja-o impotriva bolilor, iar sistemul sau imunitar ar deveni mai puternic si gata sa lupte!
Un animal bolnav de rabie s-ar putea intalni cu pisica ta. In majoritatea tarilor rabia a fost exterminata, dar exista unele care inca au probleme cu asta. Romania este una dintre ele.
Exista animale salbatice care tin aceasta boala in viata pe teritoriul tarii noastre, iar daca pisica ta are acces afara, contactul cu un astfel de animal purtator este foarte probabil..
Bineinteles, in oras este mai greu ca acest lucru sa se intample, dar la curte lucrurile stau diferit!
Vaccinandu-ti pisica anual impotriva rabiei, poti preveni contactarea bolii si este valabil si la om!
Daca pisica ta a avut o astfel de escapada, cel mai bine ar fi sa mergi la medic pentru un consult sau eventuale analize. Asa vei fi si tu linistit si pisica gata sa se intoarca la treburile ei de felina.
Decizi sa adopti o noua pisica
Daca aduci acasa un nou membru al familiei, ar putea veni cu musafiri nedoriti (purici, capuse, tenii, paraziti pulmonari, giardia, sau boli ca Panleucopenie, Leucemie Felina, Herpesvirus, Calicivirus, etc. )! Ca o precautie, ideal ar fi ca pisica ta sa fie vaccinata! Insa a nu se intelege gresit… Cu vaccin sau nu, noul membru va sta separat, in carantina cel putin 2 saptamani de la intrarea in casa, dar asta este deja subiectul altui articol. In cazul in care te decizi sa adopti o noua pisica cel mai bine ar fi sa ajungi la un veterinar pentru procedurile necesare deparazitarii interne si externe si teste pentru boli. Vaccinandu-ti pisica reduci considerabil riscurile insotite de adoptia unui nou membru de pe strada.
Ce trebuie sa stii despre vaccinuri?
Care sunt cele mai comune boli vaccinabile?
-Panleucopenie (parvovirusul felin- letala)
-Herpesvirus felin
-Calicivirus
-Leucemie felina (letala)
-Rabie (se poate transmite la om)
-Clamidioza felina
-Bordetella bronchiseptica
Cele mai importante vaccinuri sunt impotriva: Panleucopeniei, Herpesvirusului si Calicivirozei.
Exista si alte vaccinuri: pentru FIV (Virusul Imunodeficientei Feline, dar nu sunt disponibile in toate tarile) , pentru peritonita infectioasa felina, microsporum canis si giardia.
Cat de frecvent ar trebui sa-mi vaccinez pisica?
De obicei, puii de pisica sunt vaccinati imediat ce mama inceteaza alaptarea, intrucat acestia nu mai primesc anticorpiĀ prin intermediul laptelui. Ar fi cel mai bine ca puiutii sa primeasca tratament impotriva parazitilor interni si externi inainte de vaccinare, pentru ca acesta sa vina intr-un organism sanatos si curat! Dupa 2 saptamani de la primul vaccin, puiutii il pot primi pe al doilea, pentru o imunizare completa.
Daca in tara ta exista inca pericolul contactarii rabiei, pisica ta poate fi vaccinata la varsta de 3 luni.
Dupa varsta de 1 an, iti poti vaccina pisica anual impotriva celor mai intalnite boli: herpesvirus, calicivirus si panleucopenie, adaugandu-se si cel impotriva rabiei.
Daca pisica pe care o adopti a mai fost vaccinata in trecut, poti continua cu cel anual!
Exista probleme asociate vaccinurilor?
Sunt extrem de rare situatiile in care vaccinurile dau efecte secundare, insa e bine sa stim despre ele in cazul in care acestea apar.
Cele mai intalnite efecte secundare sunt: letargie, apetit scazut, sensibilitatea locului in care a fost facut vaccinul, iar acestea ar trebui sa nu dureze mai mult de cateva zile.
Printre acestea se pot observa si: voma, diaree, febra, schiopatat, simptome respiratorii, umflaturi in locul in care a fost efectuata injectia.
Un alt efect secundar care a captat atentia medicilor veterinari este firbrosarcomul (o tuumora maligna care se poate dezvolta in locul in care a fost facuta injectia). Cazurile acestea sunt extrem de rare (mai putin de 1 la 20000 de vaccinuri), insa exista!
Este important sa verifici locul in care pisica ta a fost vaccinata pe durata catorva saptamani si daca simti vreo umflatura care nu trece in aceasta perioada, pregateste-te pentru o vizita la veterinar!
Nu neglija acest aspect! Este foarte important pentru pisica ta sa fie vaccinata anual pentru a preveni eventualele boli!
Tine legatura cu medicul veterinar si viziteaza-l ori de cate ori situatia o impune!
In concluzie, vaccinurile ne ajuta sa venim in intampinarea posibilelor boli care le-ar putea aduce chiar moartea unora dintre pisici. Totodata, prevenim si scurgerea unei cantitati mari de resurse financiare pentru eventuale tratamente, scapam de chinul si stresul injectiilor si vizitelor dese la medic, si putem sa stam linistiti si sa ne bucuram in continuare de compania blanoaselor noastre!