•  
  •  

 

The cat hooman starter pack is here!

Daca ai decis sa adopti o pisica, aici ai un pachet de start si este tot ceea ce iti trebuie! Va va usura vietile, si tie si pisicii tale! Aceasta este o schimbare radicala pentru micul patruped, asadar, asteapta-te ca pisica ta sa fie putin confuza sau chiar speriata in primele zile.

Iata minimul de lucrusoare necesare unui proaspat stapan de pisica!

Nisipul

Ar cam trebui sa te obisnuiesti cu asta! Pisicilor nu le place ca litiera sa fie murdara, sa-si murdareasca ele labutele delicate, asadar, este bine sa mentii nisipul curat. Pentru ca totul sa decurga perfect, ti-ar cam trebui un sac de nisip pe luna. Dar aceasta cantitate variaza, in functie de tipul de nisip pentru care optezi si, evident, depinde si de dieta pisicii.

O litiera murdara ar putea duce la o pisica frustrata, cadouri nedorite prin casa, deci si la un stapan nervos!

Litiera

Exista litiere inchise sau deschise. Am optat intotdeauna pentru cele inchise, pentru ca retin si mirosul inauntru. Exista insa pisici care nu agreeaza deloc ideea de a intra intr-o cutie inchisa pentru a-si face nevoile si astfel, te vei simti obligat sa o schimbi si sa achizitionezi una deschisa. Este mai bine sa ai o litiera deschisa si o pisica fericita care o  foloseste, decat una inchisa, dar cu o pisica grumpy care ar putea sa-ti lase cadouri pline de frustrare in locuri de neimaginat sau chiar de neajuns, nu? Partea mai putin buna pentru litierele deschise este ca de multe ori vei gasi nisip pe care pisica ta il colecteaza pe labute si il plimba prin casa, si de aseamenea, mirosul se poate simti mai intens. Cel mai bine ar fi sa te gandesti foarte bine unde vei aseza litiera deschisa. Eu, de exemplu, i-am gasit loc in baie si are succes 100%.

Lopatica

Fara lopatica nu exista viata de pisicar. 🙂 Serios vorbind, nu te poti descurca sa cureti litiera fara ea! Si ia in consideratie ca este necesar sa o faci de 2 ori pe zi (eu, cel putin, fac asta dimineata si seara, pentru a pastra nisipul curat). In functie de tipul de nisip, litierele ar trebui golite, curatate la 2-3 zile, sau pentru silicat, la 2-3 saptamani.

Mancarea

Alege mancarea potrivita in functie de varsta pisicii tale.. De asemenea, daca pisica ta are probleme de sanatate, poti sa optezi pentru hrana de dieta, perfecta pentru problema pe care pisica ta o are. Exista si mancare umeda pe care pisica ta cu siguranta ar iubi-o, dar fii foarte atent cu ea! Ce-i prea mult strica! Uneori, prea multa hrana umeda poate duce la probleme digestive, sau pisica poate chiar sa devina supraponderala, asadar, ai grija de acest aspect! O conserva mica sau chiar jumatate pe zi ar fi doza perfecta. In orice caz, pe fiecare ambalaj de hrana poti citi indicatii despre portiile pe care este ideal sa i le oferi pisicii tale in functie de greutate! De evitat ar fi hrana cu multe cereale (in cazul celei uscate)

Poti opta pentru cabinetele veterinare, sau poti cumpara online de pe site-urile de profil.

Bolurile

Bolurile din plastic sunt cele mai folosite. Sunt usor de curatat si se sparg ceva mai greu. Problema este ca pot retine mirosurile. Ar trebui sa stii, de asemenea, ca multe pisici sunt alergice la plastic si pot dezvolta afectiuni ale pielii, buzelor si barbiei!

Cel mai bun material pentru boluri ar fi ceramica. Este destul de greu, asadar pisica ta nu-l poate muta in timp ce savureaza mancarea-i preferata, sau in timp ce bea cu sete. In plus, nu face zgomot. Partea mai putin placuta este faptul ca trebuie sa fii atent in timp ce il cureti, sa nu-l spargi sau fisurezi.

Tot ce mai ai de facut este sa gasesti un loc potrivit pentru bolurile pisicii tale. Ce trebuie sa iei in consideratie in acest sens:

-sa nu le pozitionezi langa litiera (pisicilor nu le place asta)

-sa nu fie intr-o zona circulata (pisicile pot fi enervate usor daca treci pe langa ele in timpul mesei)

-sa tii cont ca ele se pot trezi noaptea pentru a crantani cateva bobite, iar asta te-ar putea trezi.

Jucariile

In prima faza, ar fi bine sa descoperi ce ii place pisicii tale. Cum unele nu vor folosi copacelul de sisal, asa pot sa nu manifeste vreun interes pentru anumite jucarii. Unora li se pot parea interesante mingiutele de staniol, insa mare grija, pentru ca le pot ingera!

Noi avem o pisica “originala” foc. Adora doapele, iar capacele de la cutia de lapte sunt favoritele ei. Evident ca pe majoritatea le gasim apoi, exact, sub canapea. Joaca ei consta in alergatul prin casa, dat cu laba in celalalt, sau alergatul dupa laser… deja vestitul laser care face “prada” sa dispara intr-o clipa. Cealalta pisica “originala”, cand prinde un servetel, al ei e! Nu-i pasa de nicio minge, sau soricei.

Poti incepe intai cu acestea, pentru a nu face risipa de resurse financiare. Observa pentru care manifesta interes! Poti apoi sa-i cumperi toate felurile de zorzoane, undite cu pene, undite cu minge cu sisal, soricei, mingiute, etc.

Catnip-ul poate fi folosit in siguranta si de regula nu este toxic pentru felina ta! Mai mult, nu cauzeaza dependenta. 🙂 Dar ar trebui sa stii ca daca vei cumpara catnip la un pret mic, este foarte posibil sa aiba o calitate precara, iar asta poate duce la probleme gastrointestinale, lipsa de apetit sau diaree, cauzate de pesticide sau erbicide folosite de crescatori. Capnip-ul de calitate poate fi folosit de asemenea pentru a-ti educa pisica daca vrei sa corectezi unele comportamente, sau pur si simplu, il poti folosi ca recompensa. Pisicile il adora!

Ar fi bine daca iti poti aloca timp sa-l petreci cu felina ta in fiecare zi. Chiar daca vii obosit de la job, te-ar destinde, te-ar face sa razi, te-ai bucura si te-ar mentine activ. Ia insa in consideratie faptul ca daca te vei juca folosindu-ti mainile, nu vei scapa fara zgarieturi si este posibil sa nu-ti placa prea mult senzatia si nici aspectul pielii tale apoi.

Bineinteles, nici eu n-am procedat ca la carte cu ei, fiindca i-am invatat sa se joace cu mana, astfel ca acum toti musca si zgarie. De aceea, uneori am mainile franjuri.

Expertii ne rocomanda sa folosim undita.

Iarba 

Pentru pisicile care au acces afara, consumul ierbii este o rutina, in timp ce pentru pisicile care stau doar in casa va trebui sa o cresti sau sa le aduci de afara cateva fire. Pisicile mananca iarba dupa ce isi consuma prada. Uneori, aceasta le provoaca voma, iar asta le elibereaza de partile pe care organismul lor nu le poate digera. Isn’t mother nature amazing? 🙂

Pisicile mananca din instinct iarba, e un comportament care le ajuta sa elimine si ghemele de blana care se formeaza in stomac, dar are si rol de laxativ.

Iarba contine vitamina A si D, iar clorofila contine antibiotice naturale, remediu perfect pentru durere, infectii, ulcere, probleme de piele sau anemie. Uneori poate contine acid folic care le ajuta pe felinele noastre sa produca hemoglobina!

Chiar daca ai o pisica de apartament, si ea are nevoie sa rontaie iarba, tocmai pentru a se bucura de toate avantajele de mai sus. Iti dai seama ca au nevoie de asta atunci cand incep sa adulmece si sunt cat pe ce sa muste dintr-o frunza de la florile pe care le ingrijesti. Mare atentie insa: multe sunt toxice.

Poti gasi tavite speciale cu seminte in petshop-uri sau pe site-urile speciale, iar odata crescuta, pisica ta se poate bucura de iarba proaspata oricand are nevoie.

Peria

Daca pisica ta are blanita lunga, vei avea nevoie de o perie speciala pentru lungimea ei. Uneori va fi nevoie sa ii ingrijesti blanita cu peria de 3-4 ori pe saptamana, insa nu toate au nevoie de asta. Poti folosi o perie blanda, rara, pentru ca pisica ta sa nu simta disconfort atunci cand vrei sa elimini parul in exces. Ideal ar fi ca cineva sa o mangaie in timp ce tu desfasori aceasta activitate. In cazul in care nu prea sta, indicat ar fi sa va folositi de contentie.

Daca pisicii tale totusi nu-i place sa fie periata si nu va descurcati acasa cu aceasta misiune, o alta optiune pentru tine ar fi vizita la medicul veterinar pentru o tunsoare sic!

Clestele pentru gherute

In captivitate, in lipsa activitatilor fizice, ghearele pisicii vor creste mai mari decat in salbaticie, iar asta ar putea deveni inconfortabil atat pentru felina ta, cat si pentru tine. Noul tau companion va incerca sa isi ascuta ghearele pe diverse obiecte din casa ta cum ar fi, canapeaua de la Ikea, covor, incaltaminte si chiar blugii tai in timp ce ii porti.  Taiatul ghearelor nu este obligatoriu. Depinde de tine, de ce doresti asta: fie ca vrei sa te joci mai bine cu ea, fie ca ai copii pe care vrei sa-i tii departe de zgarieturi.

Momentul perfect in care ai putea actiona este atunci cand pisica este relaxata. Ai putea sa o iei in brate incet si sa-i tai unghiutele cu atentie si blandete, doar partea transparenta! Este extrem de importat sa nu tai mai departe de atat, adica spre partea roz a unghiei, pentru ca ar putea sangera.

Un medic veterinar te-ar putea instrui in cateva minute despre taiatul ghearelor!

Copacelul cu sisal

Ori copacelul,  ori canapeaua ta scumpa! … Si, in plus, pisica ta il poate folosi pentru a se juca, a se ascunde pur si simplu sa viseze cateva ore, sau sa-si ascute ghearele din nou dupa ce i le-ai taiat !

Este foarte important sa ai in casa ceva de care pisicile sa se foloseasca pentru gheare. Pe unele pisici nu le atrage deloc copacelul, astfel ca, ideal pentru ele ar fi un covor pe care nu-l mai folosesti, sau o placa de sisal pe care sa o lasi pe podea, astfel incat ea sa se simta confortabil facand asta.

Ar trebui sa stii ca inainte de a aduce o pisica acasa, e important sa mergi la medicul veterinar pentru deparazitarile interna si externa, dar si eventuale sfaturi despre planul de vaccinare, cand ar putea fi sterilizata si de ce este aceasta optiune benefica pentru tine si felina ta, sau daca este necesar, un set de analize!

Ar fi indicat sa nu introduci o pisica in casa fara ca aceste proceduri sa aiba loc. Astfel, eviti contaminarea mediului cu eventuale boli sau paraziti, iar daca mai ai o pisica deja acasa, o protejezi! Daca te hotarasti sa adopti de la adapost, aproximativ toate procedurile necesare unei feline sunt efectuate de organizatie.

Tu poti achita o taxa de adoptie care le acopera pe toate acestea, avand un pret mult mai mic.

Asadar, pisica are nevoie doar de cateva lucruri: nisip, litiera, lopatica, hrana, boluri, jucarii, iarba, perie, cleste pentru gheare, copacel de sisal, dar mai ales, multa multa iubire!


  •  
  •  

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The cat hooman starter pack is here!

Daca ai decis sa adopti o pisica, aici ai un pachet de start si este tot ceea ce iti trebuie! Va va usura vietile, si tie si pisicii tale! Aceasta este o schimbare radicala pentru micul patruped, asadar, asteapta-te ca pisica ta sa fie putin confuza sau chiar speriata in primele zile.

Iata minimul de lucrusoare necesare unui proaspat stapan de pisica!

Nisipul

Ar cam trebui sa te obisnuiesti cu asta! Pisicilor nu le place ca litiera sa fie murdara, sa-si murdareasca ele labutele delicate, asadar, este bine sa mentii nisipul curat. Pentru ca totul sa decurga perfect, ti-ar cam trebui un sac de nisip pe luna. Dar aceasta cantitate variaza, in functie de tipul de nisip pentru care optezi si, evident, depinde si de dieta pisicii.

O litiera murdara ar putea duce la o pisica frustrata, cadouri nedorite prin casa, deci si la un stapan nervos!

Litiera

Exista litiere inchise sau deschise. Am optat intotdeauna pentru cele inchise, pentru ca retin si mirosul inauntru. Exista insa pisici care nu agreeaza deloc ideea de a intra intr-o cutie inchisa pentru a-si face nevoile si astfel, te vei simti obligat sa o schimbi si sa achizitionezi una deschisa. Este mai bine sa ai o litiera deschisa si o pisica fericita care o  foloseste, decat una inchisa, dar cu o pisica grumpy care ar putea sa-ti lase cadouri pline de frustrare in locuri de neimaginat sau chiar de neajuns, nu? Partea mai putin buna pentru litierele deschise este ca de multe ori vei gasi nisip pe care pisica ta il colecteaza pe labute si il plimba prin casa, si de aseamenea, mirosul se poate simti mai intens. Cel mai bine ar fi sa te gandesti foarte bine unde vei aseza litiera deschisa. Eu, de exemplu, i-am gasit loc in baie si are succes 100%.

Lopatica

Fara lopatica nu exista viata de pisicar. 🙂 Serios vorbind, nu te poti descurca sa cureti litiera fara ea! Si ia in consideratie ca este necesar sa o faci de 2 ori pe zi (eu, cel putin, fac asta dimineata si seara, pentru a pastra nisipul curat). In functie de tipul de nisip, litierele ar trebui golite, curatate la 2-3 zile, sau pentru silicat, la 2-3 saptamani.

Mancarea

Alege mancarea potrivita in functie de varsta pisicii tale.. De asemenea, daca pisica ta are probleme de sanatate, poti sa optezi pentru hrana de dieta, perfecta pentru problema pe care pisica ta o are. Exista si mancare umeda pe care pisica ta cu siguranta ar iubi-o, dar fii foarte atent cu ea! Ce-i prea mult strica! Uneori, prea multa hrana umeda poate duce la probleme digestive, sau pisica poate chiar sa devina supraponderala, asadar, ai grija de acest aspect! O conserva mica sau chiar jumatate pe zi ar fi doza perfecta. In orice caz, pe fiecare ambalaj de hrana poti citi indicatii despre portiile pe care este ideal sa i le oferi pisicii tale in functie de greutate! De evitat ar fi hrana cu multe cereale (in cazul celei uscate)

Poti opta pentru cabinetele veterinare, sau poti cumpara online de pe site-urile de profil.

Bolurile

Bolurile din plastic sunt cele mai folosite. Sunt usor de curatat si se sparg ceva mai greu. Problema este ca pot retine mirosurile. Ar trebui sa stii, de asemenea, ca multe pisici sunt alergice la plastic si pot dezvolta afectiuni ale pielii, buzelor si barbiei!

Cel mai bun material pentru boluri ar fi ceramica. Este destul de greu, asadar pisica ta nu-l poate muta in timp ce savureaza mancarea-i preferata, sau in timp ce bea cu sete. In plus, nu face zgomot. Partea mai putin placuta este faptul ca trebuie sa fii atent in timp ce il cureti, sa nu-l spargi sau fisurezi.

Tot ce mai ai de facut este sa gasesti un loc potrivit pentru bolurile pisicii tale. Ce trebuie sa iei in consideratie in acest sens:

-sa nu le pozitionezi langa litiera (pisicilor nu le place asta)

-sa nu fie intr-o zona circulata (pisicile pot fi enervate usor daca treci pe langa ele in timpul mesei)

-sa tii cont ca ele se pot trezi noaptea pentru a crantani cateva bobite, iar asta te-ar putea trezi.

Jucariile

In prima faza, ar fi bine sa descoperi ce ii place pisicii tale. Cum unele nu vor folosi copacelul de sisal, asa pot sa nu manifeste vreun interes pentru anumite jucarii. Unora li se pot parea interesante mingiutele de staniol, insa mare grija, pentru ca le pot ingera!

Noi avem o pisica “originala” foc. Adora doapele, iar capacele de la cutia de lapte sunt favoritele ei. Evident ca pe majoritatea le gasim apoi, exact, sub canapea. Joaca ei consta in alergatul prin casa, dat cu laba in celalalt, sau alergatul dupa laser… deja vestitul laser care face “prada” sa dispara intr-o clipa. Cealalta pisica “originala”, cand prinde un servetel, al ei e! Nu-i pasa de nicio minge, sau soricei.

Poti incepe intai cu acestea, pentru a nu face risipa de resurse financiare. Observa pentru care manifesta interes! Poti apoi sa-i cumperi toate felurile de zorzoane, undite cu pene, undite cu minge cu sisal, soricei, mingiute, etc.

Catnip-ul poate fi folosit in siguranta si de regula nu este toxic pentru felina ta! Mai mult, nu cauzeaza dependenta. 🙂 Dar ar trebui sa stii ca daca vei cumpara catnip la un pret mic, este foarte posibil sa aiba o calitate precara, iar asta poate duce la probleme gastrointestinale, lipsa de apetit sau diaree, cauzate de pesticide sau erbicide folosite de crescatori. Capnip-ul de calitate poate fi folosit de asemenea pentru a-ti educa pisica daca vrei sa corectezi unele comportamente, sau pur si simplu, il poti folosi ca recompensa. Pisicile il adora!

Ar fi bine daca iti poti aloca timp sa-l petreci cu felina ta in fiecare zi. Chiar daca vii obosit de la job, te-ar destinde, te-ar face sa razi, te-ai bucura si te-ar mentine activ. Ia insa in consideratie faptul ca daca te vei juca folosindu-ti mainile, nu vei scapa fara zgarieturi si este posibil sa nu-ti placa prea mult senzatia si nici aspectul pielii tale apoi.

Bineinteles, nici eu n-am procedat ca la carte cu ei, fiindca i-am invatat sa se joace cu mana, astfel ca acum toti musca si zgarie. De aceea, uneori am mainile franjuri.

Expertii ne rocomanda sa folosim undita.

Iarba 

Pentru pisicile care au acces afara, consumul ierbii este o rutina, in timp ce pentru pisicile care stau doar in casa va trebui sa o cresti sau sa le aduci de afara cateva fire. Pisicile mananca iarba dupa ce isi consuma prada. Uneori, aceasta le provoaca voma, iar asta le elibereaza de partile pe care organismul lor nu le poate digera. Isn’t mother nature amazing? 🙂

Pisicile mananca din instinct iarba, e un comportament care le ajuta sa elimine si ghemele de blana care se formeaza in stomac, dar are si rol de laxativ.

Iarba contine vitamina A si D, iar clorofila contine antibiotice naturale, remediu perfect pentru durere, infectii, ulcere, probleme de piele sau anemie. Uneori poate contine acid folic care le ajuta pe felinele noastre sa produca hemoglobina!

Chiar daca ai o pisica de apartament, si ea are nevoie sa rontaie iarba, tocmai pentru a se bucura de toate avantajele de mai sus. Iti dai seama ca au nevoie de asta atunci cand incep sa adulmece si sunt cat pe ce sa muste dintr-o frunza de la florile pe care le ingrijesti. Mare atentie insa: multe sunt toxice.

Poti gasi tavite speciale cu seminte in petshop-uri sau pe site-urile speciale, iar odata crescuta, pisica ta se poate bucura de iarba proaspata oricand are nevoie.

Peria

Daca pisica ta are blanita lunga, vei avea nevoie de o perie speciala pentru lungimea ei. Uneori va fi nevoie sa ii ingrijesti blanita cu peria de 3-4 ori pe saptamana, insa nu toate au nevoie de asta. Poti folosi o perie blanda, rara, pentru ca pisica ta sa nu simta disconfort atunci cand vrei sa elimini parul in exces. Ideal ar fi ca cineva sa o mangaie in timp ce tu desfasori aceasta activitate. In cazul in care nu prea sta, indicat ar fi sa va folositi de contentie.

Daca pisicii tale totusi nu-i place sa fie periata si nu va descurcati acasa cu aceasta misiune, o alta optiune pentru tine ar fi vizita la medicul veterinar pentru o tunsoare sic!

Clestele pentru gherute

In captivitate, in lipsa activitatilor fizice, ghearele pisicii vor creste mai mari decat in salbaticie, iar asta ar putea deveni inconfortabil atat pentru felina ta, cat si pentru tine. Noul tau companion va incerca sa isi ascuta ghearele pe diverse obiecte din casa ta cum ar fi, canapeaua de la Ikea, covor, incaltaminte si chiar blugii tai in timp ce ii porti.  Taiatul ghearelor nu este obligatoriu. Depinde de tine, de ce doresti asta: fie ca vrei sa te joci mai bine cu ea, fie ca ai copii pe care vrei sa-i tii departe de zgarieturi.

Momentul perfect in care ai putea actiona este atunci cand pisica este relaxata. Ai putea sa o iei in brate incet si sa-i tai unghiutele cu atentie si blandete, doar partea transparenta! Este extrem de importat sa nu tai mai departe de atat, adica spre partea roz a unghiei, pentru ca ar putea sangera.

Un medic veterinar te-ar putea instrui in cateva minute despre taiatul ghearelor!

Copacelul cu sisal

Ori copacelul,  ori canapeaua ta scumpa! … Si, in plus, pisica ta il poate folosi pentru a se juca, a se ascunde pur si simplu sa viseze cateva ore, sau sa-si ascute ghearele din nou dupa ce i le-ai taiat !

Este foarte important sa ai in casa ceva de care pisicile sa se foloseasca pentru gheare. Pe unele pisici nu le atrage deloc copacelul, astfel ca, ideal pentru ele ar fi un covor pe care nu-l mai folosesti, sau o placa de sisal pe care sa o lasi pe podea, astfel incat ea sa se simta confortabil facand asta.

Ar trebui sa stii ca inainte de a aduce o pisica acasa, e important sa mergi la medicul veterinar pentru deparazitarile interna si externa, dar si eventuale sfaturi despre planul de vaccinare, cand ar putea fi sterilizata si de ce este aceasta optiune benefica pentru tine si felina ta, sau daca este necesar, un set de analize!

Ar fi indicat sa nu introduci o pisica in casa fara ca aceste proceduri sa aiba loc. Astfel, eviti contaminarea mediului cu eventuale boli sau paraziti, iar daca mai ai o pisica deja acasa, o protejezi! Daca te hotarasti sa adopti de la adapost, aproximativ toate procedurile necesare unei feline sunt efectuate de organizatie.

Tu poti achita o taxa de adoptie care le acopera pe toate acestea, avand un pret mult mai mic.

 

Asadar, pisica are nevoie doar de cateva lucruri: nisip, litiera, lopatica, hrana, boluri, jucarii, iarba, perie, cleste pentru gheare, copacel de sisal, dar mai ales, multa multa iubire!