Virusul imunodeficientei feline a fost identificat pentru prima data in 1987 intr-o colonie de pisici din California si apoi s-a raspandit in intreaga lume. Acesta nu se poate transmite de la pisica la om si are aceleasi efecte asupra organismului, ca HIV-ul uman.
FIV este cauzat de un retrovirus, afectand pisicile domestice, dar si leii, tigrii, pumele, sau gheparzii. Virusul distruge celulele sistemului imunitar si compromite abilitatea pisicii de a se apara de infectii, cauzand astfel HIV-ul felin.
Simptome
Virusul ataca sistemul imunitar si face pisica vulnerabila in fata infectiilor cu bacterii, micoze, sau paraziti.
Stadiul I
Odata ce virusul a intrat in organism, este purtat de catre ganglionii limfatici din zona infectata, unde este raspandit in celulele albe, cunoscute ca limfocite CD4. In aceasta faza, avem o boala acuta care poate da simptome ca: febra, leucopenie, anemie, ganglioni limfatici inflamati. Durata acestora se poate intinde pana la cateva saptamani.
Stadiul II:
Pisica pare sanatoasa si poate duce o viata normala cativa ani, fara a da semne de boala. In aceasta perioada, imunitatea este pas cu pas distrus. Cand imunodeficienta devine severa, incepe urmatoarea faza.
Stadiul III:
Cum am mentionat deja, FIV distruge limfocitele CD4, celule care sunt necesare pentru ca sistemul imunitar sa functioneze. In final, cand sunt distruse prea multe limfocite, sistemul imunitar pierde capacitatea de a proteja organismul de infectii si apar semnele imunodeficientei.
Pisica ar putea dezvolta probleme bacteriologice, micotice, virale sau poate contacta paraziti cu agenti patogeni care in mod normal nu ar cauza boli. In aceasta faza, pisicile pot avea simptome care pot diferi de la un individ la altul: scadere in greutate, blana neingrijita, anemie, gastroenterita, stomatita, infectii ale pielii, ochilor, tractului urinar sau respiratorii, care tot revin, cancer.
Transmitere
Virusul poate fi gasit in saliva pisicii si poate fi contactat prin muscaturi. De obicei, masculii sunt expusi la un risc mai mare pentru ca sunt implicati in lupte pentru teritoriu. In unele cazuri, puii pot fi infectati de mama bolnava, prin uter sau lapte. Pisicile nu se pot infecta prin atingere sau prin imperechere.
Diagnostic
Diagnosticul poate fi dat de catre semnele clinice ale pisicii, dar si de un test ELISA, care detecteaza anticorpii de FIV.
Rezultatul de laborator poate fi fals-pozitiv sau fals negativ:
-fals-pozitiv: in cazul in care pisica a primit vaccin impotriva FIV, aceasta va avea un rezultat pozitiv la test. Puii nascuti de o mama FIV pozitiva pot primi anticorpi prin lapte. Asta nu inseamna ca puii sunt FIV pozitivi, ci ca acestia au anticorpi si ar trebui testati din nou, mai tarziu.
-fals-negativ: de obicei dureaza cateva saptamani de la infectare pentru ca anticorpii de FIV sa apara in sange. Daca pisica este testata inainte ca acestia sa fie detectabili, rezultatul este negativ.
Daca pisica ta este in ultima faza a bolii, nu mai poate produce anticorpi.
Exista teste PCR care pot arata cu exactitate cantitatea de virus din sange.
Testul WESTERN BLOT (testul imunofruorescent de anticorpi): daca pisica are un rezultat pozitiv la testul ELISA, este recomandat si un test WESTERN BLOT, pentru siguranta.
Daca pisica a fost testata si rezultatul este pozitiv, dar nu esti sigur ca a primit vaccinul inainte, cel mai bine ar fi sa aiba un test PCR care va da informatii relevante despre ADN-ul FIV-ului din sange.
Tratament
FIV este o boala incurabila, odata ce pisica este infectata, va ramane asa pana la sfarsitul vietii. Important este sa ii oferi grija necesara dupa cum urmeaza:
-tratamente pentru infectii
-perfuzii pentru hidratare
-tratamente pentru imunitate
-antiinflamatorii
-deparazitari interne si externe regulate
-vaccinarile anuale pentru a o proteja de alte boli
-hrana de buna calitate
-vizita la medic la primul semn de boala
-tine pisica in interior pentru a evita sa contacteze infectii
In a treia faza, pisica ar putea avea nevoie de transfuzie de sange si suplimente calorice.
Pana nu demult, cand o pisica era diagnosticata cu FIV, medicii hotarau eutanasia.
Acum, pisicii i se ofera grija medicala necesara si sustinere pentru a duce o viata normala.
Preventie
Poti preveni ca pisica ta sa nu contacteze FIV prin a o steriliza si a nu o lasa in exterior pentru ca poate avea parte de lupte cu alte pisici infectate. Testeaza toate pisicile cu drept de monta!
Vaccinare
Exista vaccinuri impotriva FIV, dar nu ofera imunitate 100%, iar pisicile care sunt vaccinate vor avea rezultate pozitive la teste, lucru care poate duce la confuzii, cand vorbim despre pisici pentru adoptie sau vanzare.
Concluzionand, Virusul imunodeficientei feline este o boala fara vindecare, insa, daca felina ta beneficiaza de grija medicilor si este tinuta sub observatie, poate avea o speranta de viata normala.