A fi mama pentru animalute sugare ar putea fi un lucru dificil, dar iti va da cea mai mare satisfactie, cu siguranta! Va fi nevoie sa oferi timp, energie, bani si foaaaaaarte multa afectiune pentru a-ti creste noii copilasi sanatosi si sociabili. Fara indoiala, ei merita toate aceste eforturi! Si, sa nu uitam, esti sansa lor la viata!
Puii nou-nascuti, fie ca au fost abandonati pe strada de oameni iresponsabili, fie ca le-a murit mama sau au fost refuzati de ea, vor avea nevoie sa fie hraniti artificial.
Daca totusi mama este langa ei, dar starea-i de sanatate este precara, nu va putea avea grija de pui si nici nu va putea produce laptele necesar, astfel ca va fi nevoie si de tine, pentru a suplimenta hrana puilor!
Alaptarea puilor nu e mare lucru, dar trebuie sa iei in consideratie faptul ca sunt foarte fragili si sa fii atent la unele aspecte esentiale!
Iata tot ce trebuie sa stii pentru a avea grija de animalutele sugare:
Primii pasi marunti
In primul rand, daca ii gasesti pe strada, te rog da-le sansa pretioasa si ia-i cu tine acasa! Este foarte important sa ii incalzesti! Este VITAL! Fara caldura mamei, ei nu-si pot controla temperatura corpului, iar pe strazi, ar fi murit de hipotermie. Pentru asta, ai putea folosi niste paturici sau chiar perne electrice. O alta solutie pentru a-i tine la caldurica ar fi umplerea unui pet cu apa calda, introducerea lui intr-o sosetuta pufoasa si asezata langa ei. Apa trebuie schimbata cand incepe sa se raceasca.
Cu ce se hranesc micutii?
Daca nu esti un “nebun cu pisicile/cainii” sa cauti prin casa lapte praf special pentru sugari, pentru ca stii ca ti-a ramas o punga de la seria trecuta, (Royal Canin sau oricare alt brand), va fi nevoie sa mergi sa-l cumperi. De obicei cel de la Royal Canin vine si cu biberoane si tetina mica.
Ai putea cauta o farmacie veterinara din zona ta si sa intrebi daca poti gasi la ei. Daca este totusi tarziu si nu este deschis nicaieri, ai putea merge la o farmacie umana si cauta lapte praf pentru bebelusi. Mai poti intreba de biberoane cu cele mai mici tetine! Incalzeste putina apa si pregateste laptele dupa prospect! Hraneste-i atat cat isi doresc!
Daca totusi nu ai nici aceasta optiune, exista lapte de vaca pe care-l poti cumpara de la un market non-stop si sa-l prepari acasa, cu ingredientele urmatoare:
-500 ml de lapte
-1 galbenus de ou
-1 lingurita de miere
Amesteca-le si incalzeste-le la o temperatura adecvata (incearca pe mana, cum fac mamele pentru copiii lor).
Hranirea propriu-zisa, grija pretioasa pentru puiuti
Ai foarte mare grija ca ei sa nu inhaleze laptele. Daca gaura tetinei este prea mare, puiutii se pot ineca sau laptele ar putea ajunge in plamani.
Cand au mai putin de 2 saptamani, puii sunt hraniti la 2 ore, zi si noapte. Stiu, va fi obositor sa te trezesti la fiecare 2 ore si sa alaptezi, insa este necesar pentru ca ei sa supravietuiasca! Puiutii nu au depozit de grasimi in corpurile lor firave si astfel nu se pot ajuta ei insisi cu reglarea temperaturii si buna functionare a organismului.
Laptele este singura lor sansa de a supravietui! Laptele este viata acum!
Cand au 3-4 saptamani, puiutii pot fi alaptati la 4 ore.
Dupa masa
Dupa ce-i hranesti, ii poti mangaia pe burtica, pentru a stimula digestia. Cu o discheta demachianta umezita in apa calduta, poti tampona funduletele, in asa fel incat sa-i ajuti sa-si faca nevoile! Aceasta va da senzatia ca este mama lor cea care o face. Este foarte important!
La varsta de 2 saptamani, ar trebui sa-si deschida ochii pentru prima data, sa inceapa sa vada lumea asta mare! Ce moment emotionant! Te vei simti ca o/un mama/tata, iar sentimentele de multumire si implinire vor exploda inlauntrul tau! Si e adevarat! Esti mama/tatal lor, datorita tie, ei sunt acum mai mari, si au sansa la viata!
Yumm, papica gustoasa, incercam ceva nou!
La varsta de 1 luna, puii pot incepe diversificarea si incerca hrana umeda! Ai grija, pentru ca atunci cand le dam hrana noua, putem avea de a face cu probleme digestive ca diaree, constipatie, voma. Cere sfaturi de la medicul tau veterinar!
Exista hrana umeda speciala pentru pui cu toate suplimentele necesare, iar ei o adora! Fii, totusi, atent/a sa cumperi una calitativa!
Poate ca nu vei gasi puiuti pe toate drumurile, dar organizatiile au destul de multe cazuri de sugari! Le-ai putea cauta in zona ta! Contacteaza-le si ofera-ti ajutorul! Cu siguranta au nevoie de tine!
Implica-te! 🙂