Carantina instituita in toata lumea este o oportunitate rara pentru ca animalele salbatice sa se bucure de viata aproape fara oameni in jur.
Animalele din zonele urbane exploreaza strazile goale si caile navigabile, bucurandu-i pe oamenii pe care rar ii intalnesc.
Restrictiile oamenilor din cauza pandemiei par sa fi dat animalelor increderea de a merge mai departe in orase si sa se acomodeze pe termen mai lung.
Altele se bucura de rezervele naturii si parcuri pentru ele insele, iar unele autoritati vorbesc deja despre un boom in salbaticie, acum cat turistii stau departe.
Bosforul din Istabul, Turcia, este in mod normal una dintre cele mai ocupate rute marine din lume. Tancuri petroliere imense, nave de marfa si vapoare cu pasageri strabat zilnic stramtorile care taie orasul in jumatate.
Acum, pe durata pauzei traficului si din cauza ca pescarii stau acasa din cauza pandemiei, delfinii inoata si sar in apa.
Nu este deloc neobisnuit sa vezi delfinii din cheiurile orasului, in departare. Dar videoclipurile postate de catre locuitori, cu animalele inotand la mal arata cat de aproape de oras pot ajunge.
“Delfinii vin mai aproape de marginea apei intrucat teroarea incontrolabila a pescarilor a luat o pauza.”, a spus un localnic care a fotografiat delfinii, catre AFP.
“Mistretii iau cu asalt Haifa cat timp localnicii stau in case.”, spune titlul cotidianului Haaretz din Israel.
Mistretii au fost vazuti cautand hrana in jurul orasului Haifa inaintea pandemiei, dar absenta oamenilor i-a incurajat sa mearga mai departe, spun localnicii.
Problema este acum atat de serioasa incat oficialii locali au facut o sedinta Zoom pentru a discuta despre populatia in continua crestere.
“Mi-e teama ca dupa ce coronavirusul va trece, mistretii vor fi obisnuiti sa vina zilnic, in fiecare noapte, la fiecare pas.”, spune Yaron Hanan, care militeaza pentru impiedicarea cresterii numarului animalelor, in Reuters.
Cu toate acestea, unele specii se bucura de solitudine in parcurile care odinioara erau pline de oameni.
In Albania, populatia de flamingo creste in lagunele de pe coasta de vest a tarii, unde numerele au crescut cu o treime, la 3000, spun autoritatile.
Mii de exemplare au fost vazute zburand deasupra apei in Laguna Narta, unde merg pentru imperechere dupa ce au zburat din Africa si sudul Mediteranei.
Fabricile de ulei de masline si piele din vecinatate, care au fost acuzate de poluarea apelor, sunt inchise, iar traficul care de obicei se blocheaza pe o lungime de 500 m, este absent, creand astfel un mediu propice si calm pentru pasari.
“Cuplurile au mers putin mai departe in laguna si incep acum ritualurile de curtare.”, a spus Nexhip Hysolakoj, seful ariei protejate Vlora.
In Parcul National Divjaka , 85 de perechi de pelicani deja au cuiburi. Cei peste 50.000 de turisti care vin lunar sunt acum acasa, lasand linistea sa se astearna in zona in care oficialii spera sa aiba loc un boom al populatiei.
In Thailanda, in Parcul National Hat Chao Mai, 30 de dugongi au fost vazuti pe o camera.
Dugongul, cunoscut si ca “vaca marii”, este clasificat ca fiind o specie foarte vulnerabila si poate cadea de multe ori prada plaselor de pescuit sau suferi din cauza poluarii apelor.
Parcul national a postat videoclipuri pe Facebook cu roiuri imense de pesti si alte specii si se spune ca acolo a reinviat lumea din salbaticie pe durata pandemiei.
Cu toate acestea, unele animale care se bucura de noi aventuri nu pot sta prea mult in zona.
Cateva pume gasite pe strazile din Santiago, Chile, au fost capturate si eliberate in habitatul lor natural.
Una dintre acestea a fost gasita intr-un complex de apartamente.
“Ele simt mai putin zgomot si cauta noi locuri pentru hrana, iar unele se pierd si apar in orase.”, spune Horacio Borquez, directorul national al serviciilor pentru animale si agricole din Chile.
“Porumbeii din Europa risca foametea”.,avertizeaza un grup pentru protectia animalelor din Germania. Asta se intampla pentru ca oamenii care de obicei ii hraneau, acum stau in case. Grupul, in timp ce recunoaste ca porumbeii sunt o problema pentru multe orase, spune ca nu ar trebui lasati sa moara in chinuri.
Pentru moment, in Cracovia, Polonia, o organizatie pentru protectia animalelor vine in ajutor pentru a hrani efectivele de porumbei.