•  
  •  

Mircea

Pe Mircea l-am salvat in iarna lui 2015. Cineva l-a postat intr-o seara pe social media si am zis ca il iau temporar pana ii gasesc o casuta. Mi l-au adus la 1 noaptea. Era un mic scheletel pliiin de calti, amarat si vai de el. A doua zi cand am deschis ochii, m-am trezit cu botul ala turtit si plin de mizerie in fata. Ma topeam de dragul lui si deja stiam ca va ramane al meu. Am mers repejor prin zapada la cabinet pentru un look fresh. Avea 1.5 kg cu tot cu calti. Tot de la veterinar am aflat ca era destul de batranel. Avea cam 11 ani… La vremea lui, a fost un print. Fostii lui stapani il si sterilizasera, semn ca erau cat de cat responsabili. Cine stie ce o fi intervenit in vietile lor, de a ajuns sa fie abandonat.

Incetul cu incetul, Mircea a inceput sa ia in greutate, sa revina la viata si a ajuns din nou printisorul casei.

Totul a fost bine pentru jumatate de an, pana cand intr-o buna zi am observat ca Mircea evita sa manance. Initial am crezut ca era suparat ca l-am tuns, insa din pacate m-am inselat. La controlul veterinar au descoperit ca avea febra. Peste cateva zile, rezultatele testului au confirmat ca Mircea era coronavirus pozitiv.

Speram sa nu fi facut mutatia, si, ingrijorata fiind, l-am adus la Bucuresti pentru mai multe investigatii.

La ecografie s-a vazut lichidul in abdomen, i s-a luat proba pentru analiza PCR si s-a trimis in Germania pentru a confirma prezenta PIF. Pe langa tot tratamentul de sustinere pe care Mircea l-a primit de la cei mai buni medici, a primit si sange, pe care o clienta a clinicii, foarte draguta, i l-a donat. Am tinut-o asa, cu tratamente, 2 saptamani, fara niciun fel de rezultat. Sperantele scadeau, el se simtea din ce in ce mai rau, iar eu faceam nopti albe veghindu-l. Nu manca deloc si nu-si gasea pozitia sa poata respira.

Intr-o seara, l-am luat in brate, i-am spus ca imi pare rau, ca trebuie sa iau decizia, ca vad ca se chinuie si ca nu mai are forte sa lupte, l-am intrebat daca ma poate ierta. A oftat… Ma privea ca si cum intelegea, imi transmitea ca nu ma judeca si ca nici el nu mai poate.

Am stat asa, imbratisati, pana la ziua… Se facuse ora, eu trebuia sa merg la clinica la job si l-am luat si pe el… Da, pentru eutanasie. 

In taxi, l-am tot privit si i-am tot cerut iertare. M-a iertat… Nu stiam cum sa ma mai abtin din plans.. L-am mai luat o data in brate, si, cu multa caldura, s-a lipit de pieptul meu si mi-a dat senzatia ca imi multumeste pentru ultima lui sansa si ca se duce linistit. Aici m-a napadit plansul.

Am ajuns la clinica, l-am asezat cu tot cu cusca de transport intr-o sala separata de cea de consultatii si l-am rugat pe un coleg sa-l ia si sa-i faca injectia impreuna cu dl dr, fara sa-mi dau eu seama, pentru ca efectiv nu puteam sa vad asta si nici sa fiu prezenta acolo. Chiar mi s-a parut cea mai grea decizie pe care am luat-o in viata mea.

Cu timpul, am reusit sa vindec durerea aia si din cand in cand, port bratara cu banut de argint, pe care am gravat o poza cu noi doi, eu si Mircea. 🙂 

Mirciuc, ai fost iubit si esti in continuare, oriunde te-ai afla!

Probabil ca v-ati dat deja seama ca acest coronavirus felin nu are nicio legatura cu cel din China care afecteaza oamenii. Cel felin, avand o tulpina diferita, nu se transmite la om.

Peritonita Infectioasa Felina este o boala cauzata de coronavirusul felin.

Exista diferie feluri de coronavirus care pot infecta pisicile, dar majoritatea dintre ele nu provoaca boala.

Cu alte cuvinte, dupa infectarea cu un coronavirus in primele 6-8 luni de viata, exista riscul ca pisica ta sa dezvolte PIF, cauzata de mutatia pe care virusul o face in corpul animalului.

Virusurile care pot cauza peritonita infectioasa se pot diferentia prin capacitatea lor de a invada si creste in celulele albe, acestea transportand virusul in corpul pisicii, cauzand reactii inflamatorii intense la nivelul tesuturilor.

Simptome

Forma umeda (efuziva)

-febra persistenta care nu raspunde la tratament

-inapetenta

-pierderea graduala in greutate

-diaree

-umflarea graduala a abdomentului 

-acumularea de lichid in cavitatea toracica

-dificultate in respiratie

-stranut

-pisicii ii curge nasul

-letargie

-cianoza

-balonari

-respiratie scurta

-anorexie

Forma uscata

-crestere greoaie a puilor

-anemie

-icter

-diaree

-febra

-depresie

-inflamarea diferitelor parti ale ochiului

-probleme neurologice (pierderea abilitatii de a-si coordona miscarile, pierderea vederii)

-insuficienta renala ( pisica bea mai multa apa decat de obicei si produce mai multa urina)

Toate aceste simptome si manifestari clinice apar in diferite combinatii sau poate aparea doar una.

Peritonita infectioasa felina este greu de diagnosticat din cauza faptului ca pisicile pot avea simptome diferite, foarte similare altor boli.

Transmitere

Pisica poate elimina virusul prin secretii, urina, dar in special prin fecale, calea directa de infectare fiind fecal-orala.

Calea indirecta prin care pisica se poate infecta este prin haine, incaltaminte, ceea ce inseamna ca si pisicile de interior pot fi expuse la acest risc. Au existat cazuri in care si saliva a dus la infectarea pisicii, insa foarte rare. 

70% dintre pisicile care sunt expuse la coronavirusul felin devin purtatoare, iar 15% chiar pot transmite boala pentru intreaga viata.

Virusul poate rezista in mediu pe o perioada de 7 saptamani. Este foarte important sa dezinfectati riguros zona si obiectele din jur.

Majoritatea dezinfectantilor omoara virusul, dar Domestos si Milton sunt cei mai buni detergenti impotriva lui. Puteti sa diluati 1:32, unde 1 parte este dezinfectant si 32 parti apa.

Evolutie

De la primele semne, boala poate evolua pe durata a mai multe saptamani sau chiar luni. In plus, exista posibilitatea sa aiba loc o combinatie intre cele 2 forme. 

Diagnostic

Exista diferite analize ca ELISA, KELA, IFA, si cele care pot neutraliza virusul si pot gasi anticorpii pentru coronavirus in corpul pisicii. PReturile acestora variaza de la 100-120 ron pana la 200 ron.

Un rezultat pozitiv inseamna doar ca pisica a fost expusa la coronavirusul felin, dar nu neaparat ca acesta va declansa PIF, si ca pisica a dezvoltat anticorpi impotriva lui.

Daca testul este negativ, inseamna ca pisica nu a fost expusa la virus.

Exista analiza PCR (aceasta certifica prezenta PIF in forma umeda in corp), care se facea doar in afara tarii iar rezultatele venea in 2 saptamani.  Trebuie sa stii insa, ca din 2019, aceasta analiza se poate face si in Romania, la Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti. Costul poate fi cuprins intre 150 si 200 ron, iar rezultatul vine in cateva zile lucratoare.

Tratament

Pana acum 2 ani, odata cu aparitia simptomelor, pisicile PIF pozitive cu forma umeda, puteau sa mai traiasca de la cateva saptamani la cateva luni, iar adultii 6-8 luni. Pisicile cu forma uscata, pot trai un an sau mai multi. In cazul nostru, 4 ani si inca mai ducem, din experienta. 🙂

Atunci PIF era considerata o boala mortala, odata ce testul era pozitiv. Principalul scop in terapie este sa ajutam pisica sa lupte impotriva raspunsului inflamator autodistructiv al bolii.

Tratamentele folosite de obicei sunt: corticosteroizi, tratamente citotoxice si antibiotice, fluide si nutrienti.

Combinatia de medicamente imunomodulatoare cu tratamente antivirale eficiente ar putea ajuta la tratarea PIF cu forma uscata.

Astazi, avem un tratament cu o rata foarte mare de vindecare in cazul pisicilor pozitive la PIF cu forma umeda. GS-441524 trebuie administrat pe durata a 84 de zile (o doza in fiecare zi) si poate fi comandat din China. Trebuie sa stii, insa, ca e destul de costisitor.

Iata cum poti calcula doza in functie de greutatea pisicii tale, dar si de produsul ales: 

https://fiptreatment.com/dose-calculator/

Poti comanda de pe diferite site-uri, ca:

https://www.curefip.com

https://www.cat2fip.co/

https://www.mutianstore.com/ 

Timpul de livrare poate dura de la 5-7 la 12-14 zile. La vama va trebui sa aduci: 

-declaratia din atasament completata si semnata (descrierea produselor in limba romana, substantele active pe care le contine, daca e necesar)

-copie dupa actul de identitate

-comanda/factura de la furnizor

-dovada platii catre furnizor (extras de cont, ordin de plata, print-screen cu tranzactia Paypal) NU confirmarea comenzii.

Bilutza

Bilutza a fost gasita pe strazile din Bacau de o doamna in varsta, cand avea doar cateva saptamani de viata. Aceasta a salvat-o si a luat-o acasa, unde mai avea un catel si o pisica. Dupa cateva zile, Bilutza a inceput sa se simta rau, iar doamna a cerut ajutor din partea noastra.

Bilutza a ajuns imediat la medicul veterinar, unde am aflat ca avea febra. Aceasta a intrat pe loc in custodia noastra si am vizitat cabinetul pentru urmatoarele 7 zile in vederea  administrarii tratamentului. Fara succes, insa. 

Astfel ca am decis sa o aducem la Bucuresti, la alta clinica, pentru o a doua opinie si  analize amanuntite. Dupa mai multe investigatii, am aflat ca Bilutza are PIF. Atunci, n-aveam nicio idee despre ce presupune aceasta boala si nici ce inseamna tratamentul.

Am inceput cu interferon, primele 3 doze de soc injectabil, iar apoi a primit din ce in ce mai putin, ajustand doza, odata cu trecerea timpului, pe cale orala. Totul a durat 8-9 luni. 

Uitasem sa mentionez ca Bilutza a fost foarte norocoasa si a avut forma uscata, iar eu sunt foarte fericita ca am putut sa-i salvam viata atat de firava deja. 

A ramas in grija unei voluntare care imi este alaturi de multi ani, in lupta asta pentru bine. <3

Acum se bucura de iubire, siguranta, caldura, atentie, si ce sa mai spunem ca accepta toate pisicile casei, ba chiar si cateii? 

Sa ne fii sanatoasa!

Te iubim, Bila mica!  <3 

 


  •  
  •