De ce doare atat de tare pierderea animalutului nostru?
Pentru noi, nu este “doar un caine” sau “doar o pisica”, ci il consideram membru al familiei. El ne aduce buna dispozitie, bucuria, dupa o zi grea la job, ba chiar unele animale de companie dau sens si scop vietii noastre.
Am cunoscut de-a lungul timpului persoane ale caror vieti se invarteau in jurul sufletelor pe care le ajutau, tinandu-le active si prezente. Acestea isi planuiau zilele, isi faceau programul abia dupa ce-si plimbau cateii sau dupa ce hraneau sufletele amarate de la bloc.
De asta, cand un animalut moare, simtim ca pierdem toate aceste lucruri.
Fiecare raspunde diferit la durerea pierderii unui suflet, asadar, sa nu-ti fie rusine daca o simti.
Procesul dureros dupa pierderea animalutului nostru
Procesul dureros are loc gradual. Te vei vindeca de aceasta durere cu timpul! Timpul vindeca tot! Da-ti timp sa treci peste. Lasa sa se cicatrizeze rana. Nu e precis care este durata in care o sa te vindeci. Unii oameni trec peste asta in saptamani si unii in luni/ ani.
Soc, singuratate si tristete sunt sentimente normale in acest moment.
Daca incerci sa estompezi sau sa ignori durerea, va fi mai rau. Stai cu starea, plangi, descarca-te, canta, scrie versuri despre asta, daca ai talent, picteaza, vinde, doneaza spre sanctuare.
Cum trecem peste aceasta durere?
Nu lasa pe nimeni sa-ti spuna cum sa te simti. Fii tu si da-ti voie sa simti durerea pana se vindeca.
Contacteaza oameni care au trecut prin acelasi lucru si impartasiti experientele!
Iti vei da seama ca nu esti singur cu toata durerea asta si vei gasi foarte mult sprijin!
Creaza o comemorare. Faptul ca expui momente pe care le-ai petrecut cu patrupedul tau, lucruri din viata voastra, lucruri pe care el le facea, sau pe care le folosea, poate sa te ajute sa mergi mai departe si sa te vindeci. (creeaza un album foto, fa un lucru care sa aminteasca de el- doneaza-i lucrurile, ajuta alt animal in nevoie in numele lui, numeste un animal care nu are nume si doneaza pentru el, transforma-te intr-un “parinte” virtual, sau cum mai spunem noi: “ia-ti pisica in rate” donand lunar pentru ea- desi nu o poti lua acasa, cineva o va ingriji datorita ajutorului tau financiar- organizeaza un eveniment in memoria animalului, strange fonduri pentru o fundatie in care crezi).
Ai grija de tine! Iesi cu prietenii, ai grija sa mananci sanatos, fa lucruri care iti plac si iti fac bine, dormi, pentru ca stresul pierderii unui suflet este foarte mare si ai nevoie de odihna si recuperare fizica, fa miscare zilnic.
Pastreaza rutina!
Daca mai ai animale de companie, incearca sa ramai ancorat si sa pastrezi acelasi ritm de viata ca pana acum, aceeasi rutina. In plus, acestea te pot ajuta sa mai uiti de durere si nici nu stii cand te trezesti cu un zambet pe fata, venit de nicaieri. Nu chiar de nicaieri, ci … li-l datorezi. 🙂
Daca simti ca ai nevoie, apeleaza la ajutor specializat!
Un psiholog te poate ajuta enorm in aceasta problema si te poate ghida, iti va spune cum ai putea trece mai usor si cum se va cicatriza rana ta.
Sfaturi pentru seniorii indurerati de pierderea patrupedului lor
Tine legatura cu prietenii! Organizeaza intalniri, excursii, faceti activitati in care sa va implicati ca grup, sa va cunoasteti si mai bine, si de ce nu, poate legi mai multe prietenii.
Fa miscare in fiecare zi! Asta te va elibera de stres si iti va muta atentia pe lucrurile pe care le faci in acel moment.
Incearca sa dai un nou sens vietii tale: gaseste o pasiune de care ai uitat sau pe care nu ti-ai permis sa o dezvolti, fa voluntariat in adaposturi, ajuta asociatiile de profil, implica-te oricum simti si poti!
Cum ajutam copiii care au pierdut un animalut de companie
-Arata-i ca si tu simti durerea , astfel nu se va simti singur.
-Asigura-l ca nu este vina lui pentru aceasta pierdere.
-Implica-l in procesul mortii patrupedului tau. Daca ati decis eutanasia, fii onest si spune-i copilului tau care au fost motivele pentru care s-a ajuns aici si da-i timp sa-si ia ramas bun.
-Daca se poate, permite-i sa creeze un moment de amintire a patrupedului tau, fie ca e vorba de o fotografie, un colaj, un desen care sa-i aminteasca de el.
-Implica-l in procesul de inmormantare.
-Nu te grabi sa aduci un nou suflet acasa. Da-i timp sa treaca peste durerea asta, la fel si tie!
Luarea deciziei de a eutanasia animalul de companie
-Nivelul de activitate: Mananca, se mai joaca? Are dureri? Se simte rau?
-Raspuns la afectiune: Mai este interesat de asta? Mai interactionati? etc
-Faza terminala a bolii/ leziuni critice
-Sentimentele familiei- sa nu iei niciodata decizia singur!
Cum se face si ce reactii are animalul dupa injectie
Animalul suferind este adus la clinica de catre stapan, dupa ce i s-au facut toate investigatiile si analizele necesare diagnosticarii. In cazul in care diagnosticul nu este unul favorabil, cu speranta de vindecare, decizia cea mai umana pe care o poti lua este sa-l lasi sa plece in pace, fara a trece prin dureri si chin.
Animalutul este consultat pentru ultima oara de catre medicul veterinar. Acesta poate merge intr-o alta camera sa pregateasca substantele necesare pentru procedura, acordandu-va un ragaz pentru a va lua ramas bun. Unii isi doresc sa fie prezenti in momentul in care doctorul face eutanasia, altii isi doresc sa plece… In ambele cazuri, durerea este la fel de mare, atmosfera este din ce in ce mai apasatoare si sumbra. Doctorul se intoarce si printr-o branula ii administreaza substantele care-i vor opri suferinta patrupedului bolnav. In mai putin de un minut, acesta devine inert. Nu simte nimic. Pe toata aceasta durata, doctorul foloseste un stetoscop pentru a verifica daca inca se aude cordul. In scurt timp, acesta anunta ca animalutul a plecat…
Poti opta pentru a-ti lua animalul acasa si a-l ingropa tu insuti, sau poti sa-l lasi in cabinet, contracost, iar medicul il inmaneaza personalului de la crematoriu pentru a fi incinerat.
Decizia de a adopta un alt animal
Nu o face pana cand nu este vindecata rana pierderii patrupedului tau! Da-ti timp. Incearca sa faci voluntariat intr-un adapost sau sa lucrezi cu alte animale. Asta ti-ar arata daca esti dispus sa adopti un nou suflet.
Ia in consideratie ca un viitor animal nu va fi la fel ca prietenul pe care l-ai avut, ca fiecare este unic, fiecare are personalitatea sa, giumbuslucuri diferite, mod diferit de a te face sa zambesti, mieunat sau latrat si comportament diferit.