•  
  •  

Ce este panleucopenia?

Panleucopenia este o boala virala pe care o regasim la pisicile nevaccinate, avand probleme gastrointestinale, la prima vedere. Parvovirusul felin este foarte similar celui canin si este cea mai intalnita boala mortala la pisici sau caini.

Rata de infectare la pisicile receptive este de 100%, avand ca semn caracteristic leucopenia, cu o rata de mortalitate de 25-90%. Poate fi prevenita doar prin vaccinare!

-este foarte contagioasa

-rezistenta la multi dezinfectanti

-rezistenta la temperaturi extreme

Transmitere

Virusul infecteaza toate felinele, inclusiv ratoni, nurci sau vulpi. Poate distruge usor populatii intregi de pisici care sunt suspecte de a fi infectate.

Panleucopenia nu poate fi transmisa la caine sau om, intrucat acestia au fiecare corespondentii lor. 

Poate fi transmisa prin contact direct cu o pisica infectata sau daca o pisica este plasata intr-o camera unde a stat o alta pisica infectata. Virusul poate rezista in mediu pe o perioada de cel putin 1 an.

Alte lucururi care ar putea plimba virusul sunt: litierele, boluri de hrana si apa, custile de transport, boxele, patuturi, cosulete. Pisicile pot infecta aceste lucruri prin voma, fecale sau secretii. Contactul indirect este cel mai intalnit mod de transmitere si virusul mai poate fi dus si cu ajutorul incaltarilor si hainelor, ceea ce inseamna ca si pisicile care nu au voie afara pot fi expuse.

Este foarte important sa-ti dezinfectezi riguros mainile, hainele, incaltarile, astfel incat sa nu duci virusul peste tot cu tine.

Simptome

Ca in cazul parvovirusului canin, odata ajuns in organism, virusul distruge celulele albe cauzand leziuni serioase in sistemul digestiv, in special in intestinul subtire (absorbtia intestinala nu mai are loc in mod corect, asadar organismul este extrem de deshidratat si invadat de toxine bacteriologice).

Virusul slabeste sistemul imunitar al pisicii, iar din aceasta cauza, aceasta poate contacta si alte infectii. Uneori, exista cazuri in care pisica moare din senin fara niciun fel de simptome, in timp ce, alte pisici sufera enorm avand semne ca: febra, temperaturi scazute sau crescute, depresie, inapetenta, voma, diaree, deshidratare, letargie.

Sunt momente in care pisica merge la bolul cu apa, dorind sa bea, dar nu poate.

Cine o poate contacta?

De obicei, puiutii cu varste cuprinse intre 3-5 luni sunt cei care iau contact cu panleucopenia, dar virusul poate afecta pisicile de orice varsta.

Au fost cazuri de pisici cu varsta de 7 ani al caror test pentru panleucopenie a fost pozitiv.

In general, adultii sunt mai rezistenti, fie pentru ca au fost vaccinati in trecut, fie pentru ca au dezvoltat un sistem imunitar puternic ei insisi.

Puiutii infectati in timp ce inca sunt in uterul mamei sau pana la varste de 2 saptamani pot dezvolta probleme neurologice. Daca traiesc, ar putea sa se confrunte pe durata intregii vieti cu probleme locomotorii sau de echilibru.

Tratament

In panleucopenie, tratamentul este simptomatic, cu antibiotice cu un spectru larg, perfuzii, si uneori, transfuzie de sange. Pisica infectata ar trebui izolata, astfel incat celelalte sa nu contacteze virusul. Este nevoie de o dezinfectie stricta!

Diagnostic

Panleucopenia poate fi detectata de simptome, sau prin analiza fecalelor pisicii suspectate, folosind un test rapid care da rezultatul in 5-10 minute, sau prin analize de sange, privind nivelul de celule albe.

Preventie

Putem preveni ca animalele noastre sa contacteze virusul prin vaccinarea la timp si prin dezinfectari regulate.

Ca dezinfectant poti folosi clor diluat (1 parte clor in 32 parti apa), pentru bolurile de hrana si apa, litiera, transporter sau custi. Spala-te pe maini inainte si dupa ce ai tinut orice animal in brate!

Miki

Am gasit micuta asta in 2017 pe marginea unei strazi intens circulate cand ma intorceam de la cabinetul veterinar. Am luat-o acasa si in ziua imediat urmatoare a inceput sa se simta rau. Am mers de urgenta cu ea la medic si a suspectat ingerarea unor insecticide pe care muncitorii primariei le-au imprastiat in zona. Dupa tratament si perfuzii, in 2 zile, a revenit la treburile pisicesti.

Am dormit impreuna. Era atat de micuta ca nici nu o simteam. Dupa ziua aceea, a inceput sa se simta iarasi rau, sa vomite si sa aiba diaree, astfel ca am dus-o inca o data la clinica. Testul de panleucopenie a aratat exact ceea ce ne doream sa nu faca… pozitiv. Micuta a ramas la clinica pentru ca a avut nevoie de perfuzii pe toata durata zilei.

Chiar am sperat, pentru ca a luptat cu tot trupsorul ei micut, cat de mult a putut si chiar a putut mult mititica. Dupa 3 zile de tratament a pierdut lupta, iar asta ne-a rupt sufletele in bucatele mici mici ca ea. 

Stiu ca am facut tot ce se putea pentru tine si stiu ca si tu ai facut la fel!

Te iubim, mititica, si ne pare rau ca n-ai stat mai mult cu noi! 


  •  
  •