Sterilizarea este cea mai comuna procedura de chirurgie din clinicile veterinare si cel mai responsabil lucru pe care-l poate face un stapan pentru animalutul lui!
Te ingrijorezi adesea cand te gandesti la riscuri, la cum va decurge vindecarea dupa operatie, cum ii va influenta comportamentul, cat va costa. De aceea iti vin imediat in ajutor cu toate informatiile de care ai nevoie!
Sterilizarea se refera la indepartarea organelor reproducatoare. Termenii medicali sunt: pentru femele, ovariohisterectomie, iar pentru mascul, orhidectomie.
De ce este atat de importanta sterilizarea?
Nu numai ca este importanta, dar acest pas este obligatoriu! Iata ce se poate intampla daca nu-ti sterilizezi animalutul de companie:
Vei avea de infruntat perioada de calduri.
De obicei perioada de calduri a pisicilor se incadreaza intre 4 si 7 zile, dar depinde de la individ la individ. Uneori poate dura si de la o saptamana la trei. Pisicile sunt poliestre, asta inseamna ca pot intra in calduri de mai multe ori pe an.
Iata cateva semne:
-pisica ta va incepe sa “se faca auzita” din ce in ce mai des si foarte tare, sigur, nu o vei auzi doar tu, ci si tot blocul 🙂
-ridicarea posteriorului
-pisica este afectuoasa, se mangaie de toate lucrurile din jur
-nu va avea pofta de mancare si cel mai probabil i-ar placea sa pape vreun flocos din zona ta 🙂
De ce mai este necesar sa sterilizam? Pentru ca este sanatos si pentru tine si pentru animal, care traieste mai mult odata ce este sterilizat, iar problemele de comportament se pot estompa.
Sterilizarea femelei elimina riscul de a dezvolta cancer mamar sau piometru, o infectie uterina care-i pune viata in pericol.
Sterilizarea masculului il va scuti de o hiperplazie prostatica benigna sau de apartitia unui cancer testicular. Mirosul urinei dispare, atunci cand este vorba despre motani, iar agresivitatea lor este redusa semnificativ. Acestia nu se vor mai lupta pentru teritoriu si nici nu vor mai marca. Nu te grabi, insa! Dupa operatie, urina isi va pastra mirosul si va mai stropi prin casa, inca o luna, intrucat nivelul de hormoni este crescut.
Sa nu uitam ca sterilizarea animalelor le-ar putea tine mai mult pe langa casa ta, asta daca au acces afara si nu vor mai pleca pentru a-si gasi perechile. Masculii pot simti femelele in calduri de la cativa kilometri distanta.
Cand este bine sa sterilizam?
De obicei, femelele pot fi sterilizate la varsta de 6 luni, in timp ce masculii la 9-12 luni. Chiar daca un medic iti poate sugera sa-i sterilizezi chiar de la 2 luni, noi recomandam sa mai astepti. Animalul trebuie sa fie dezvoltat fizic si sexual.
Blanosul tau va fi verificat riguros inainte de procedura, de catre veterinar. Acesta iti poate recomanda un set de analize, pentru a fi siguri ca nu vor exista complicatii pe durata operatiei si chiar dupa. Va trebui sa dai detalii despre animalutul tau, in timp ce medicul veterinar le va nota in fisa pacientului.
Iata cateva lucruri despre care poti fi intrebat:
-daca animalul a primit vreun tratament in ultimul timp, sau in trecut, tipul tratamentului, durata.
-comportament general
-daca a avut paraziti
-daca are acces doar afara sau doar in casa, ori ambele variante
-dieta
-prezenta vomei, diareei, tusei, secretiilor, culoarea fecalelor si urinei
Anestezia
Anestezia poate fi de 2 feluri:
-inhalatorie (sub forma de gaz, administrata prin masca faciala sau sonda endo-traheala)
-clasica (se face intravenos cu 2 tipuri de medicamente: 1 analgezic si 1 neuroleptic- rol de sedare-)
Avantajele si dezavantajele anesteziei inhalatorii
Avantaje:
-riscuri mici cand se intervine in cazul animalelor cu o varsta inaintata sau cu alte probleme medicale.
-animalul se trezeste imediat dupa interventie, eliminand gazul pur si simplu prin respiratie
-usor de monitorizat
-foarte putin metabolizata de ficat si rinichi, spre deosebire de cea clasica
-animalul este anesteziat complet, fara ca acesta sa aiba dureri cauzate de operatie
-animalul poate “beneficia” de anestezia inhalatorie oricand, cu efecte secundare minime
Dezavantaje:
-are un pret mai crescut decat anestezia clasica
-animalul poate delira sau se poate speria si agita la trezire
-blanosul poate tusi 1-2 zile dupa interventie
-poate aparea o iritatie cauzata de sonda endo-traheala, insa aceasta va disparea in cateva zile
Recuperarea
Perioada de recuperare variaza de la individ la individ si este influentata de varsta la care este sterilizat animalul. In general, te poti astepta ca blanosul tau sa fie recuperat complet in 4-5 zile.
Veterinarii fac incizii extrem de mici, astfel incat vindecarea sa aiba loc cat mai repede si cat mai usor.
Iata cum poti sa-i fii alaturi animalutului tau, facandu-l sa se simta confortabil si sa-l ajuti sa treaca mai usor prin asta:
-tine-l in casa o perioada, departe de alte animale, la caldura si sub supraveghere
-nu-l lasa sa se joace sau sa sara, ai putea folosi o cusca de transport metalica pentru ca animalul sa aiba parte de repaos complet. Este recomandata o perioada de 5-7 ore de odihna.
-asigura-te ca animalul nu poate ajunge la operatie si sa se spele acolo. Poti folosi un guler de protectie sau alte metode, ca, de exemplu, camasuta.
-supravegheaza animalul si verifica operatia in fiecare zi, astfel incat sa observi procesul de vindecare. Daca se inroseste, umfla, sau supureaza, ar fi bine sa contactezi medicul veterinar.
-nu imbaia animalul 10-14 zile dupa operatie
-in perioada in care-l supraveghezi, daca observi letargie, inapetenta, voma, contacteaza medicul veterinar!
Discuta cu el si despre modalitatea in care ii veti alina durerea postoperatorie. Ar fi bine sa ti se dea analgezice si acasa. E posibil sa nu ai nevoie de ele, dar in cazul in care se intampla, sa le ai la indemana!
Intreaba veterinarul despre managementul durerii si cum poti sa ajuti!
Mituri
Daca-mi sterilizez animalul se va ingrasa
Nimic mai fals! Atat timp cat ii oferi cantitatea corecta de hrana, iar animalul tau este activ, nu ai de ce sa-ti faci probleme din punctul acesta de vedere! Cu o dieta adecvata (hrana pentru animale sterilizate) si exercitiu, ingrasarea poate fi prevenita.
Sterilizarea ii va cauza schimbari comportamentale animalului meu
Animalele nesterilizate isi vor marca teritoriul, mirosul fiind foarte puternic. Acest lucru iti poate cauza disconfort si poate fi eliminat foarte greu.
Cainii masculi nesterilizati vor cauta sa monteze catele, oameni, sau obiecte. Nu-ti place imaginea, asa-i? 🙂
Daca-ti sterilizezi animalele, aceste probleme de comportament pot disparea, inclusiv nivelul de agresivitate va scadea, datorita faptului ca nivelul de testosteron din corp va fi mai mic.
Sterilizarea nu va elimina testosteronul complet si nici nu va elimina comportamente pe care animalul le-a invatat de-a lungul timpului. Acestea depind si de el, de personalitate, fiziologie si istoric.
Sterilizarea costa mult
Ai putea fi tentat sa spui asta. Dar gandeste-te ca te-ar costa mai mult sa ai grija de o gasca noua de puiuti si de mama lor. Apoi sa ii deparazitezi, vaccinezi, oferi hrana de calitate si in cele din urma sa le cauti casute. Nu-i asta mai complicat?
In plus, exista organizatii care ofera sterilizari gratuite, daca nu-ti poti permite costul, poti sa le ceri ajutorul! Mai exista cabinete in care se fac sterilizari la pret redus.
Cauta-le in zona ta!
Sterilizarea nu este sanatoasa pentru animalul meu
Din contra, animalele sterilizate traiesc mai mult si sunt mai sanatoase, aceasta prevenind cancerul testicular si problemele de prostata la masculi, si infectiile uterine si tumorile mamare la femele, care sunt in 50% din cazuri, canceroase la caini si in 90% din cazuri, la pisici.
E bine sa faca pui macar o data
Gresit! Majoritatea veterinarilor ne sfatuiesc sa sterilizam femelele cat mai devreme cu putinta, inainte de primul ciclu, intrucat acestea se pot recupera mult mai repede.
Animalul meu este de rasa, voi gasi case pentru pui
In fiecare ora care trece, 4 animale sunt abandonate in adaposturi, de rasa comuna sau chiar pura. Mai mult de jumatate dintre ele sunt eutanasiate sau mor din cauza bolilor. Gandeste-te ca in locul puilor tai pot merge animale care sunt in pericol de a fi omorate sau de a muri in adaposturi!
Animalul meu e special, vreau un pui de la el!
Toate animalele sunt speciale! In ciuda acestui fapt, multe ajung omorate, fara sa stie ce inseamna o casa, sa fie iubite, ingrijite, pentru ca nu sunt adoptate si adaposturile nu mai au locuri. Multe eutanasiaza din cauza asta, din lipsa de spatiu.
Puiutii nu vor arata sau nu se vor comporta neaparat la fel ca parintii. Nici crescatorii autorizati nu pot garanta asta.
Asadar, sterilizarea inseamna o viata mai lunga, mai sanatoasa, fara griji si cu mai multa iubire pentru tine si animalele tale!
Sterilizarea inseamna responsabilitate!
Ajuta-ne sa sterilizam cat mai multe animale!
Doneaza!
ASOCIATIA PURRRFECT PETS
CIF: 42001850
CONT RON: RO94BTRLRONCRT0514562401
CONT EURO: RO44BTRLEURCRT0514562401
SWIFT: BTRLRO22
Paypal: asociatiapurrrfectpets@gmail.com